logo_esolvo4

5 consells per evitar el Phishing

El phishing és un tipus d’estafa informàtica per obtenir dades de caràcter personal, ja siguin contrasenyes, claus bancàries, dades d’una targeta de crèdit, robatori d’identitats, per obtenir un benefici econòmic per part de l’estafador.

Els atacs de phishing poden arribar de moltes maneres, però les més usuals són missatges al telèfon mòbil, trucades telefòniques, correus electrònics, webs que es fan passar per organismes oficials, bancs o entitats de crèdit. S’hi demana a l’usuari una sèrie de dades personals o bancàries per poder accedir-hi i poder cometre l’estafa.

Les conseqüències poden ser tan bàsiques com fer-se passar per tu a les teves xarxes socials privades (o fins i tot a les corporatives), fins a atacs més sofisticats que poden arribar a buidar-te el compte bancari mitjançant ordres de transferències ordenades al teu nom a comptes fantasma.

1. APRÈN A IDENTIFICAR CLARAMENT ELS CORREUS ELECTRÒNICS SOSPITOSOS DE SER PHISHING

Hi ha alguns aspectes que inequívocament identifiquen aquest tipus d’atacs a través de correu electrònic:

– Utilitzen noms i adopten la imatge d’empreses reals
– Porten com a remitent el nom de l’empresa o el d’un empleat real de l’empresa
– Inclouen webs que visualment són iguals a les d’empreses reals
– Com a ganxo utilitzen regals o la pèrdua del propi compte existent

2. VERIFICA LA FONT D’INFORMACIÓ DELS TEUS CORREUS ENTRANTS

El teu banc mai no et demanarà que li enviïs les teves claus o dades personals per correu. Mai responguis a aquest tipus de preguntes i si tens un mínim dubte, truca directament al teu banc per aclarir-ho.

3. MAI ENTRIS A LA WEB DEL TEU BANC PREMANT EN LINKS INCLOSOS EN CORREUS ELECTRÒNICS

No feu clic als hipervincles o enllaços que us adjuntin al correu, ja que de forma oculta et podrien dirigir a una web fraudulenta.
Tecleja directament l’adreça web al teu navegador o utilitza marcadors/favorits si vols anar més ràpid.

4. REFORÇA LA SEGURETAT DEL TEU ORDINADOR

El sentit comú i la prudència és tan indispensable com mantenir el vostre equip protegit amb un bon antivirus que bloquegi aquest tipus d’atacs. A més, sempre heu de tenir actualitzat el vostre sistema operatiu i navegadors web.

5. INTRODUEIX LES TEVES DADES CONFIDENCIALS ÚNICAMENT A WEBS SEGURES

Les webs segures han de començar per ‘https://’ i ha d’aparèixer al vostre navegador la icona d’un petit cadenat tancat.

Articles Relacionats